Waarom zonnepanelen?

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is afkomstig van de zon in de vorm van warmte en licht. De zon is een natuurlijke energiebron. Het maakt het leven op aarde mogelijk en is niet belastend voor het milieu. Door middel van zonnepanelen kan er elektriciteit worden opgewekt.


Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Dit zijn lichtgevoelige cellen die alleen energie produceren als er licht op valt. Zodra de zon op een zonnepaneel schijnt, wordt er elektriciteit gecreëerd die onze toestellen en machines van energie kan voorzien.


In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is de zon een onuitputtelijke energiebron. Door over te schakelen op zonne-energie, werk je dus actief mee aan een schonere wereld met minder CO2-uitstoot en (kern)afval.


Zonnepanelen zijn een perfecte aanvulling voor energie die gewonnen wordt door wind en de energie kan rechtstreeks aangewend worden voor lokaal gebruik.


Voordelen van zonnepanelen

  • Zonnepanelen stoten veel minder CO2 uit en het gebruik ervan is beter voor het milieu.

  • De zon is een onuitputtelijke energiebron. Zodra de kost van de zonnepanelen is terugbetaald, heb je nog jarenlang gratis elektriciteit.

  • Ze kunnen 25 jaar meegaan.

  • Ze verhogen de waarde van je huis, wat een voordeel is bij eventuele verkoop.

  • Investeren in zonnepanelen brengt je meer op dan je geld op een spaarboekje te laten staan.

Nadelen van zonnepanelen

  • Uw dak moet zo gericht zijn dat de zonnepanelen naar het zuiden geplaatst kunnen worden. Op www.energiesparen.be/zonnekaart kan je zelf nagaan of je dak geschikt is.

  • Het aanblijk is niet altijd mooi. De volledig zwarte panelen ogen veel mooier.

  • Wanneer de helling van de panelen klein is, kan hde opbrengst van de panelen verminderen omdat er vuil aan blijft kleven.

  • Het kan voor sommige mensen een grote investering zijn.

  • Ze kunnen niet 100% gerecycleerd worden.

Onze visie

De voordelen van het hebben van zonnepanelen zijn zoveel groter dan de nadelen. We weten dat het niet voor iedereen financieel mogelijk is om zelf zonnepanelen aan te schaffen. We willen er daarom ook werk van maken om met Ampère CV zonnepanelen te plaatsen in samenspraak met eigenaren van huizen en andere gebouwen. De geproduceerde energie kan dan verdeeld worden tussen de omwonenden.


Maar ook wanneer je zelf zonnepanelen plaatst, blijft het een goede investering. Na ongeveer 10 jaar verdien je de zonnepanelen terug en verbruik je dus nog 15 jaar gratis elektriciteit. Zonlicht is namelijk gratis en van iedereen.


De problematiek rond het recycleren van de zonnepanelen wordt geleidelijk aan opgelost. Er wordt hard gezocht naar oplossingen. Het kan namelijk niet de bedoeling zijn, om hernieuwbare energie te produceren om onze atmosfeer proper te houden, maar tegelijkertijd onze aarde nog meer te beladen met afval.


Een Belgisch bedrijf genaamd PV Cycle is zo een non-profit organisatie die gratis zonnepanelen ophaalt en zoveel mogelijk recycleert. We raden je dan ook om hun website zeker eens te bezoeken.


50 weergaven